Sandbox

U vindt deze functie hier: BeschermingSandbox

Met Sandbox kunt u toepassingen uitvoeren in een virtuele, veilige omgeving, die volledig is afgeschermd van de rest van het systeem op uw pc. Deze functie is nuttig wanneer u verdachte of niet-vertrouwde toepassingen zonder risico wilt uitvoeren.

Opmerking: Sandbox is alleen beschikbaar in betaalde versies van Avast Antivirus.

Toepassingen uitvoeren in Sandbox

Het is raadzaam een toepassing in Windows rechtstreeks vanuit Sandbox uit te voeren door met de rechtermuisknop op het pictogram van de toepassing te klikken en Uitvoeren in sandbox te selecteren in het contextmenu.

Een toepassing uitvoeren via het scherm Sandbox:

1. Klik op App uitvoeren in Sandbox.
  2. Zoek het bestand (.exe) van de toepassing die u wilt uitvoeren en klik op Openen.
    De toepassing wordt geopend in een gevirtualiseerd venster dat wordt aangeduid met gekleurde randen of het label "Avast Sandbox".
  3. Klik op App sluiten om de gevirtualiseerde sessie voor een bepaalde toepassing te beëindigen of sluit de toepassing in Sandbox.

Opmerking: visuele opties en integratie met het contextmenu kunt u aanpassen in Virtualisatieparameters in de instellingen van Sandbox. Meer lezen...

Automatische Sandbox-toepassingen opgeven

Klik met de rechtermuisknop op een toepassing in Windows en selecteer Altijd in sandbox uitvoeren in het contextmenu om de toepassing toe te voegen aan Virtualisatieprocessen. Vervolgens kunt u gewoon in Windows op het pictogram van de toepassing dubbelklikken om de toepassing uit te voeren in Sandbox.

Ga als volgt te werk om aan te geven welke toepassingen u altijd wilt uitvoeren in Sandbox:

1. Ga naar MenuInstellingenOnderdelenSandboxAanpassen.
  2. Selecteer Virtualisatieprocessen in het linkerdeelvenster.
  3. Klik op Bladeren om het bestand (.exe) te zoeken van de toepassing die u automatisch wilt uitvoeren en klik vervolgens op OK.
  4. Dubbelklik in Windows op het pictogram van de toepassing om deze in Sandbox uit te voeren.

Als u nog een toepassing aan de lijst wilt toevoegen, klikt u op Toevoegen. Als u een toepassing wilt verwijderen, klikt u achtereenvolgens op de rij in kwestie en op Verwijderen.

Opmerking: u kunt ook mappen met meerdere toepassingen toevoegen aan Virtualisatieprocessen in de instellingen van Sandbox. Meer lezen...

Bestanden opslaan vanuit in Sandbox geplaatste toepassingen

Alle bestanden die worden verkregen tijdens een Sandbox-sessie, worden verwijderd wanneer u de in Sandbox geplaatste toepassingen sluit. Als u bepaalde bestanden wilt bewaren, kunt u deze opslaan in een map die is opgegeven in Uitsluitingen in de instellingen van Sandbox.

Een map uitsluiten van Sandbox:

1. Ga naar MenuInstellingenOnderdelenSandboxAanpassen.
  2. Selecteer Uitsluitingen in het linkerdeelvenster.
  3. Typ de locatie van de map handmatig in het tekstvak of klik op Bladeren, selecteer de map in kwestie en klik op OK.
  4. De wijzigingen worden van kracht wanneer u de in Sandbox geplaatste toepassingen opnieuw start.

De map die u opgeeft bij uitsluitingen, kan nu worden gebruikt om bestanden vanuit in Sandbox geplaatste toepassingen blijvend op te slaan op uw pc.

Als u een map aan de lijst wilt toevoegen, klikt u op Toevoegen. Als u een map wilt verwijderen, klikt u achtereenvolgens op de rij in kwestie en op Verwijderen.

Opmerking: wees voorzichtig met het opslaan van bestanden vanuit in Sandbox geplaatste toepassingen op uitgesloten locaties. Als de toepassing die in Sandbox wordt uitgevoerd, schadelijk is, kan het opslaan van een bestand op een locatie op uw pc ook schadelijk zijn.

Instellingen van Sandbox beheren

Configureer uw voorkeuren voor Sandbox in MenuInstellingenOnderdelenSandboxAanpassen.

De volgende opties zijn beschikbaar:

• Parameters: hiermee kunt u visuele instellingen beheren om het onderscheid tussen normale toepassingen en gevirtualiseerde toepassingen te vergemakkelijken. Daarnaast vindt u hier geavanceerde instellingen waarmee u kunt bepalen hoe toepassingen op uw systeem worden gevirtualiseerd.
  • Sandbox-opslag: geef de locatie van uw Sandbox-opslag op.
  • Webbrowsers: geef instellingen voor virtualisatie en opslag op voor browsers die in Sandbox worden uitgevoerd.
  • Virtualisatieprocessen: maak een lijst met toepassingen of mappen die toepassingen bevatten die automatisch in Sandbox moeten worden uitgevoerd.
  • Privacy: geef aan tot welke locaties gevirtualiseerde toepassingen toegang hebben.
  • Uitsluitingen: maak een lijst met toepassingen die nooit worden gevirtualiseerd.
  • Internettoegang: beheer welke gevirtualiseerde toepassingen toegang hebben tot internet.
  • Rapportbestand: geef aan of er in Sandbox rapporten moet gegenereerd over de gevirtualiseerde toepassingen.

Meer lezen...

Problemen oplossen

Voer deze stappen uit om problemen op te lossen met bepaalde webpagina's die u niet kunt openen als u een webbrowser in Sandbox uitvoert:

1. Ga naar MenuInstellingenOnderdelenSandboxAanpassen.
  2. Selecteer Webbrowsers in het linkerdeelvenster.
  3. Klik in het gedeelte Onderhoud achtereenvolgens op Inhoud verwijderen en op OK.